UGC NET Solved Question Paper-I: June, 2014 Examination

This is a exact UGC NET Examination Question Paper-1 Conducted on 2014 . we have taken this exam question from the www.ntanet.nic.in. This paper solved by using Answer Key release by the UGC NET portal for exam preparation Purpose.

UGC NET Solved Question Paper-1- June, 2014

Que No. 31 to Que No. 60

31. The primary source of organic pollution in fresh water bodies is
(A) run-off urban areas
(B) run-off from agricultural forms
(C) sewage effluents
(D) industrial effluents
Answer: (C) sewage effluents

32. ‘Lahar’ is a natural disaster involving
(A) eruption of large amount of material
(B) strong winds
(C) strong water waves
(D) strong wind and water waves
Answer: (A) eruption of large amount of material

33. In order to avoid catastrophic consequences of climate change, there is general agreement among the countries of the world to limit the rise in average surface temperature of earth compared to that of pre-industrial times by
(A) 1.5 oC to 2 oC
(B) 2.0 oC to 3.5 oC
(C) 0.5 oC to 1.0 oC
(D) 0.25 oC to 0.5 oC
Answer: (A) 1.5 oC to 2 oC

34. The National Disaster Management Authority functions under the Union Ministry of
(A) Environment
(B) Water Resources
(C) Home Affairs
(D) Defence
Answer: (C) Home Affairs

35. Match List – I and List – II and select the correct answer from the codes given below:

List – I                               List – II
(a) Flood                               (1) Lack of rainfall of sufficient duration
(b) Drought                         (2) Tremors produced by the passage of vibratory waves through the rocks of the earth
(c) Earthquake                     (3) A vent through which molted substances come out
(d) Valcano                          (4) Excess rain and uneven distribution of water

Codes:
. (a) (b) (c) (d)
(A) 4 1 2 3
(B) 2 3 4 1
(C) 3 4 2 1
(D) 4 3 1 2
Answer: (A) 4 1 2 3

36. Which one of the following green house gases has the shortest residence time in the atmosphere?
(A) Chlorofluorocarbon
(B) Carbon dioxide
(C) Methane
(D) Nitrous oxide
Answer: (C) Methane

37. Consider the following statements and select the correct answer from the code given below:
(i) Rajasthan receives the highest solar radiation in the country.
(ii) India has the fifth largest installed wind power in the world.
(iii) The maximum amount of wind power is contributed by Tamil Nadu.
(iv) The primary source of uranium in India is Jaduguda.

(A) (i) and (ii)
(B) (i), (ii) and (iii)
(C) (ii) and (iii)
(D) (i) and (iv)
Answer: (i) and (iv)

38. Who among the following is the defacto executive head of the planning Commission?
(A) Chairman
(B) Deputy Chairman
(C) Minister of State of Planning
(D) Member Secretary
Answer: (B) Deputy Chairman

39. Education as a subject of legislation figures in the
(A) Union List
(B) State List
(C) Concurrent List
(D) Residuary Powers
Answer: (C) Concurrent List

40. Which of the following are Central Universities?
1. Pondicherry University
2. Vishwa Bharati
3. H.N.B. Garhwal University
4. Kurukshetra University

Select the correct answer from the code given below:
(A) 1, 2 and 3
(B) 1, 3 and 4
(C) 2, 3 and 4
(D) 1, 2 and 4
Answer: (A) 1, 2 and 3

41. Consider the statement which ls followed by two arguments (i) and (ii).

Statement: India should have a very strong and powerful Lokpal.
Arguments: (i) Yes, it will go a long in eliminating corruption in bureaucracy.

(ii) No; it will discourage honest officers from making quick decisions.

Codes:
(A) Only argument (i) is strong.
(B) Only argument (ii) is strong.
(C) Both the arguments are strong.
(D) Neither of the arguments is strong.
Answer: (A) Only argument (i) is strong.

42. Which of the following universities has adopted the meta university concept?
(A) Assam University
(B) Delhi University
(C) Hyderabad University
(D) Pondicherry University
Answer: (B) Delhi University

43. Which of the following statements are correct about a Central University?
1. Central University is established under an Act of Parliament.
2. The President of India acts as the visitor of the University.
3. President has the power to nominate some members to the Executive Committee or the Board of Management of the University.
4. The President occasionally presides over the meetings of the Executive Committee or Court.

Select the correct answer from the code given below:

Codes:
(A) 1, 2 and 4
(B) 1, 3 and 4
(C) 1, 2 and 3
(D) 1, 2, 3 and 4
Answer: (C) 1, 2 and 3

44. Which one of the following is considered a sign of motivated teaching?
(A) Students asking questions
(B) Maximum attendance of the students
(C) Pin drop silence in the classroom
(D) Students taking notes
Answer: (A) Students asking questions

45. Which one of the following is the best method of teaching?
(A) Lecture
(B) Discussion
(C) Demonstration
(D) Narration
Answer: (C) Demonstration

46. Dyslexia is associated with
(A) mental disorder
(B) behavioural disorder
(C) reading disorder
(D) writing disorder
Answer: (C) reading disorder

47. The e-content generation for undergraduate courses has been assigned by the Ministry of Human Resource Development to
(A) INFLIBNET
(B) Consortium for Educational Communication
(C) National Knowledge Commission
(D) Indira Gandhi National Open University
Answer: (B) Consortium for Educational Communication

48. Classroom communication is normally considered as
(A) effective
(B) cognitive
(C) affective
(D) selective
Answer: (C) affective

49. Who among the following propounded the concept of paradigm?
(A) Peter Haggett
(B) Von Thunen
(C) Thomas Kuhn
(D) John K. Wright
Answer: (C) Thomas Kuhn

50. In a thesis, figures and tables are included in
(A) The appendix
(B) A separate chapter
(C) The concluding chapter
(D) The text itself
Answer: (D) The text itself

51. A thesis statement is
(A) an observation
(B) a fact
(C) an assertion
(D) a discussion
Answer: (C) an assertion

52. The research approach of Max Weber to understand how people create meanings in natural settings is identified as
(A) positive paradigm
(B) critical paradigm
(C) natural paradigm
(D) interpretative paradigm
Answer: (D) interpretative paradigm

53. Which one of the following is a non probability sampling?
(A) Simple Random
(B) Purposive
(C) Systematic
(D) Stratified
Answer: (B) Purposive

54. Identify the category of evaluation that assesses the learning progress to provide continuous feedback to the students during instruction.
(A) Placement
(B) Diagnostic
(C) Formative
(D) Summative
Answer: (C) Formative

55. The research stream of immediate application is
(A) Conceptual research
(B) Action research
(C) Fundamental research
(D) Empirical research
Answer: (B) Action research

Instructions: Read the following passage carefully and answer questions 56 to 60:

Traditional Indian Values must be viewed both from the angle of the individual and from that of the geographically delimited agglomeration of peoples or groups enjoying a common system of leadership which we call the ‘State’. The Indian ‘State’s’ special feature is the peaceful, or perhaps mostly peaceful, co-existence of social groups of various historical provenances which manually adhere in a geographical, economic and political sense, without ever assimilating to each other in social terms, in ways of thinking, or even in language. Modern Indian law will determine certain rules, especially in relation to the regime of the family, upon the basis of hwo the loin-cloth is tied, or how the turban is worn, for this may identify the litigants as members of a regional group, and therefore as participants in it traditional law, though their ancestors left the region three or four centuries earlier. The use of the word ‘State’ above must not mislead us. There was no such thing as a conflict between the individual and the State, at least before foreign governments became established, just as there was no concept of state ‘sovereignty’ or of any church-and-state dichotomy.

Modem Indian ‘secularism’ has an admittedly peculiar feature: It requires the state to make a fair distribution of attention amongst all religions. These blessed aspects of India’s famed tolerance (Indian kings to rarely persecuted religious groups that the exceptions prove the rule) at once struck Portuguese and other European visitors to the West Coast of India in the sixteenth century, and the impression made upon them in this and other ways gave rise, at one remove, to the basic constitution of Thomas More’s Utopia. There is little about modern India that strikes one at once as Utopian but the insistence upon the inculcation of norms, and the absense of bigotry and institutionalized exploitation of human or natural resources, are two very different features which link the realities of India and her tradition with the essence of all Utopians.

56. Which of the following is a special feature of the Indian state?
(A) peaceful co-existence of people under a common system of leadership
(B) peaceful co-existence of social groups of different historical provenances attached to each other in a geographical, economical and political sense
(C) Social integration of all groups
(D) Cultural assimilation of all social groups
Answer: (B) peaceful co-existence of social groups of different historical provenances attached to each other in a geographical, economical and political sense

57. The author uses the word ‘State’ to highlight
(A) Antagonistic relationship between the state and the individual throughout the period of history.
(B) Absence of conflict between the state and the individuals upto a point in time.
(C) The concept of state sovereignty
(D) Dependence of religion
Answer: (B) Absence of conflict between the state and the individuals upto a point in time.

58. Which one is the peculiar feature of modern Indian ‘secularism’?
(A) No discrimination on religious considerations
(B) Total indifference to religion
(C) No space for social identity
(D) Disregard for social law
Answer: (A) No discrimination on religious considerations

59. The basic construction of Thomas More’s Utopia was inspired by
(A) Indian tradition of religious tolerance
(B) Persecution of religious groups by Indian rulers
(C) Social inequality in India
(D) European perception of Indian State
Answer: (A) Indian tradition of religious tolerance

60. What is the striking feature of modern India?
(A) A replica of Utopian State
(B) Uniform Laws
(C) Adherance to traditional values
(D) Absense of Bigotry
Answer:(D) Absense of Bigotry

Also Read


Join us with Telegram Link: https://t.me/einfolib

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page