UGC NET Solved Question Paper-I: June, 2013 Examination

This is a exact UGC NET Examination Question Paper-1 Conducted on 2013 . we have taken this exam question from the www.ntanet.nic.in. This paper solved by using Answer Key release by the UGC NET portal for exam preparation Purpose.

UGC NET Solved Question Paper-1- June, 2013
Que No. 31 to Que No. 60
31. Nowadays the most effective mode of learning is
(A) Self study
(B) Face-to-face learning
(C) e-learning
(D) Blended learning
Answer: (C) and (D) Both

32. At the primary school stage, most of the teachers should be women because they——-
(A) can teach children better than men.
(B) know basic content better than men.
(C) are available on lower salaries.
(D) can deal with children with love and affection.
Answer: (D)

33. Which one is the highest order of learning?
(A) Chain learning
(B) Problem-solving learning
(C) Stimulus-response learning
(D) Conditioned-reflex learning
Answer: (D)

34. A person can enjoy teaching as a profession when he ——-
(A) has control over students.
(B) commands respect from students.
(C) is more qualified than his colleagues.
(D) is very close to higher authorities.
Answer: (B)

35. “A diagram speaks more than 1000 words.” The statement means that the teacher should
(A) use diagrams in teaching.
(B) speak more and more in the class.
(C) use teaching aids in the class.
(D) not speak too much in the class.
Answer: (C)

36. A research paper —–
(A) is a compilation of information on a topic.
(B) contains original research as deemed by the author.
(C) contains peer-reviewed original research or evaluation of research conducted by others.
(D) can be published in more than one journal.
Answer: (C)

37. Which one of the following belongs to the category of good ‘research ethics’?
(A) Publishing the same paper in two research journals without telling the editors.
(B) Conducting a review of the literature that acknowledges the contributions of other people in the relevant field or relevant prior work.
(C) Trimming outliers from a data set without discussing your reasons in a research paper.
(D) Including a colleague as an author on a research paper in return for a favor even though the colleague did not make a serious contribution to the paper.
Answer: (B)

38. Which of the following sampling methods is not based on probability?
(A) Simple Random Sampling
(B) Stratified Sampling
(C) Quota Sampling
(D) Cluster Sampling
Answer: (C)

39. Which one of the following references is written as per Modern Language Association (MLA) format?
(A) Hall, Donald. Fundamentals of Electronics, New Delhi : Prentice Hall of India, 2005
(B) Hall, Donald. Fundamentals of Electronics, New Delhi : Prentice Hall of India, 2005
(C) Hall, Donald. Fundamentals of Electronics, New Delhi : Prentice Hall of India, 2005
(D) Hall, Donald. Fundamentals of Electronics, New Delhi : Prentice Hall of India, 2005
Answer: (D)

40. A workshop is ———–
(A) a conference for discussion on a topic.
(B) a meeting for discussion on a topic.
(C) a class at a college or a university in which a teacher and the students discuss a topic.
(D) a brief intensive course for a small group emphasizing the development of a skill or technique for solving a specific problem.
Answer: (D)

41. A working hypothesis is
A) a proven hypothesis for an argument.
(B) not required to be tested.
(C) a provisionally accepted hypothesis for further research.
(D) a scientific theory.
Answer: (C)

Read the following passage carefully and answer the questions (42 to 47):

The Taj Mahal has become one of the world’s best known monuments. This domed white marble structure is situated on a high plinth at the southern end of four-quartered garden, evoking the gardens of paradise, enclosed within walls measuring 305 by 549 meters. Outside the walls, in an area known as Mumtazabad, were living quarters for attendants, market, serials and other structures built by local merchants and nobles. The tomb complex and the other imperial structures of Mumtazabad were maintained by the income of thirty villages given specifically for the tomb’s support. The name Taj Mahal is unknown in Mughal chronicles, but it is used by contemporary Europeans in India, suggesting that this was the tomb’s popular name. in contemporary texis, it is generally called simply the illuminated Tomb (Rauza-i-Munavvara).

Mumtaz Mahal died shortly after delivering her fourteenth child in 1631. The Mughal court was then residing in Buhanpur. Her remains were temporarily buried by the grief stricken emperor in a spacious garden known as Zainabad on the bank of the river Tapti. Six months later her body was transported to Agra, where it was interred in land chosen for the mausoleum. This land, situated south of the Mughal city on the bank of the Jamuna, had belonged to the Kachwaha rajas since the time of Raja Man Singh and was purchased from the then current raja, Jai Singh. Although contemporary chronicles indicate Jai Singh’s willing cooperation in this exchange, extant farmans (imperial commands) indicate that the final price was not settled until almost two years after the mausoleum’s commencement. Jai Singh’s further cooperation was insured by imperial orders issued between 1632 and 1637 demanding that the provide stone masons and carts to transport marble from the mines at Makrana, within his “ancestral domain”, to Agra where both the Taj Mahal and Shah Jahan’s additions to the Agra fort were constructed concurrently.

Work on the mausoleum was commenced early in 1632. Inscriptional evidence indicates much of the tomb was completed by 1636. By 1643, when Shah Jahan most lavishly celebrated the ‘Urs ceremony for Mumtaz Mahal’, the entire complex was virtually complete.

42. Marble stone used for the construction of te Taj Mahal was brought from te ancestral domain of Raja Jai Singh. The name of the place where mines of marble is
(A) Burhanpur
(B) Makrana
(C) Amber
(D) Jaipur
Answer: (B)

43. The popular name Taj Mahal was given by ———–
(A) Shah Jahan
(B) Tourists
(C) Public
(D) European travellers
Answer: (D)

44. Point out the true statement from the following:
(A) Marble was not used for the construction of the Taj Mahal.
(B) Red sand stone is non-visible in the Taj Mahal complex.
(C) The Taj Mahal is surrounded by a four-quatered garden known as Chahr Bagh.
(D) The Taj Mahal was constructed to celebrate the “Urs ceremony for Mumtaz Mahal”.
Answer: (C)

45. In the contemporary texts the Taj Mahal is known ———
(A) Mumtazabad
(B) Mumtaz Mahal
(C) Zainabad
(D) Rauza-i-Munavvara
Answer: (D)

46. The Construction of the Taj Mahal was completed between the period
(A) 1632-1636 A.D.
(B) 1630-1643 A.D.
(C) 1632-1643 A.D.
(D) 1636-1643 A.D.
Answer: (C)

47. The documents indicating the ownership of land, where the Taj Mahal was built, known as ——-
(A) Farman
(B) Sale Deed
(C) Sale-Purchase Deed
(D) None of the above
Answer: (A)

48. In the process of communication, which one of the following is in the chronological order?
(A) Communicator, Medium, Receiver, Effect, Message
(B) Medium, Communicator, Message, Receiver, Effect
(C) Communicator, Message, Medium, Receiver, Effect.
(D) Message, Communicator, Medium, Receiver, Effect.
Answer: (C)

49. Bengal Gazette, the first Newspaper in India was started in 1780 by
(A) Dr. Annie Besant
(B) James Augustus Hicky
(C) Lord Cripson
(D) A.O. Hume
Answer: (B)

50. Press censorsip in India was imposed during the tenure of the Prime Minister ———
(A) Rajeev Gandhi
(B) Narasimha Rao
(C) Indira Gandhi
(D) Deve Gowda
Answer: (C)

51. Communication via New media such as computers, teleshopping, internet and mobile telephony is termed as ——-
(A) Entertainment
(B) Interactive communication
(C) Developmental communication
(D) Communication
Answer: (B)

52. Classroom communication of a teacher rests on the principle of ——
(A) Infotainment
(B) Edutainment
(C) Entertainment
(D) Enlightenment
Answer: (B)

53. _______is important when a teacher communicates with his/her student.
(A) Sympathy
(B) Empathy
(C) Apathy
(D) Antipathy
Answer: (B)

54. In a certain code GALIB is represented by HBMJC. TIGER will be represented by
(A) UJHFS
(B) UHJSE
(C) JHUSF
(D) HUJSE
Answer: (A)

55. In a certain cricket tournament 45 matches were played. Each team played once against each of the other teams. The number of teams participated in the tournament is
(A) 8
(B) 10
(C) 12
(D) 210
Answer: (B)

56. The missing number in the series

40, 120, 60, 180, 90, ?, 135 is
(A) 110
(B) 270
(C) 105
(D) 210
Answer: (B)

57. The odd numbers from 1 to 45 which are exactly divisible by 3 are arranged in an ascending order. The number at 6th position is
(A) 18
(B) 24
(C) 33
(D) 36
Answer: (C)

58. The mean of four numbers a,b,c,d is 100. IF c = 70, then the mean of the remaining numbers is
(A) 30
(B) 85/2
(C) 170/3
(D) 110
Answer: (D)

59. If the radius of a circle is increased by 50%, the perimeter of the circle will increased by
(A) 20%
(B) 30%
(C) 40%
(D) 50%
Answer: (D)

60. If the statement ‘some men are honest’ is false, which among the following statements will be true. Choose the correct code given below:
(i) All men are honest
(ii) No men are honest
(iii) Some men are not honest.
(iv) All men are dishonest.

Codes:
(A) (i), (ii) and (iii)
(B) (ii), (iii) and (iv)
(C) (i), (iii) and (iv)
(D) (ii), (i) and (iv)
Answer: (B)

Also Read


Join us with Telegram Link: https://t.me/einfolib

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

code

You cannot copy content of this page