UGC NET Solved Question Paper-I: December, 2013 Examination

This is a exact UGC NET Examination Question Paper-1 Conducted on 2013 . we have taken this exam question from the www.ntanet.nic.in. This paper solved by using Answer Key release by the UGC NET portal for exam preparation Purpose.

UGC NET Solved Question Paper-1- December, 2013
Que No. 33 to Que No. 60

33. While delivering lecture if there is some disturbance in the class, a teacher should
(A) keep quiet for a while and then continue.
(B) punish those causing disturbance
(C) motivate to teach those causing disturbance
(D) not bother of what is happening in the class
Answer: (C) motivate to teach those causing disturbance

34. Effective teaching is a function of
(A) Teacher’s satisfaction.
(B) Teacher’s honesty and commitment
(C) Teacher’s making students learn and understand
(D) Teacher’s liking for professional excellence.
Answer: (C) Teacher’s making students learn and understand

35. The most appropriate meaning of learning is
(A) Acquisition of skills
(B) Modification of behaviour
(C) Personal adjustment
(D) Inculcation of knowledge
Answer: (B) Modification of behaviour

36. Arrange the following teaching process in order:
(i) Relate the Present knowledge with Previous one
(ii) Evaluation
(iii) Reteaching
(iv) Formulating instructional objectives
(v) Presentation of instructional materials

(A) (i), (ii), (iii), (iv), (v)
(B) (ii), (i), (iii), (iv), (v)
(C) (v), (iv), (iii), (i), (ii)
(D) (iv), (i), (v), (ii), (iii)
Answer: (D) (iv), (i), (v), (ii), (iii)

37. CIET stands for
(A) Centre for Integrated Education and Technology
(B) Central Institute for Engineering and Technology
(C) Central Institute for Education Technology
(D) Centre for Integrated Evaluation Techniques.
Answer: (C) Central Institute for Education Technology

38. Teacher’s role at higher education
(A) provide information to students.
(B) promote self learning in students.
(C) encourage healthy competition among students.
(D) help students to solve their problems.
Answer: (B) promote self learning in students.

39. The Verstehen School of Understanding was popularised by
(A) German Social scientists
(B) American philosophers
(C) British Academicians
(D) Italian political Analysts
Answer: (A) German Social scientists

40. The sequential operations in scientific research are
(A) Co-vaiation, Elimination of Spurious Relations, Generalisation, Theorisation
(B) Generalisation, Co-variation, Theorisation, Elimination of Spurious Relations
(C) Theorisation, Generalisation, Elimination of Spurious Relations, Co-variation
(D) Elimination of Spurious Relations, Theorisation, Generalisation, Co-variation.
Answer: (A) Co-vaiation, Elimination of Spurious Relations, Generalisation, Theorisation

41. In sampling, the lottery method is used for
(A) Interpretation
(B) Theorisation
(C) Conceptualisation
(D) Randomisation
Answer: (D) Randomisation

42. Which is the main objective of research?
(A) To review the literature
(B) To summarize what is already known
(C) To get an academic degree
(D) To discover new facts or to make fresh interpretation of known facts
Answer: (D) To discover new facts or to make fresh interpretation of known facts

43. Sampling error decreases with the
(A) decrease in sample size
(B) increase in sample size
(C) process of randomization
(D) process of analysis
Answer: (B) increase in sample size

44. The Principles of fundamental research are used in
(A) action research
(B) applied research
C) philosophical research
(D) historical research
Answer: (B) applied research

45. Users who use media for their own ends are identified as
(A) Passive audience
(B) Active audience
(C) Positive audience
(D) Negative audience
Answer: (B) Active audience

46. Classroom communication can be described as
(A) Exploration
(B) Institutionalisation
(C) Unsignified narration
(D) Discourse
Answer: (D) Discourse

47. Ideological codes shape our collective
(A) Productions
(B) Perceptions
(C) Consumptions
(D) Creations
Answer: (B) Perceptions

48. In communication myths have power but are
(A) uncultural
(B) insignificant
(C) imprecise
(D) unprefered
Answer: (C) imprecise

49. The first multi-lingual news agency of India was
(A) Samachar
(B) API
(C) Hindustan Samachar
(D) Samachar Bharati
Answer: (C) Hindustan Samachar

50. Organisational communication can be equated with
(A) intra-personal communication
(B) inter personal communication
(C) group communication
(D) mass comrnunication
Answer: (C) group communication

51. If two propositions having the same subject and predicate terms are such that one is the denial of the other, the relationship between them is called
(A) Contradictory
(B) Contrary
(C) Sub-contrary
(D) Sub-alteration
Answer: (A) Contradictory

52. Ananaya and Krishna can speak and follow English. Bulbul can write and speak Hindi as Archana does. Archana talks with Ananya also in Bengali. Krishna can not follow Bengali. Bulbul talks with Ananya in Hindi. Who can speak and follow English, Hindi and Bengali?
(A) Archana
(B) Bulbul
(C) Ananya
(D) Krishna
Answer: (C) Ananya

53. A stipulative definition may be said to be
(A) Always true
(B) Always false
(C) Sometimes true, sometimes false
(D) Neither true nor false
Answer: (D) Neither true nor false

54. When the conclusion of an argument follows from its premise/premises conclusively, the argument is called
(A) Circular argument
(B) Inductive argument
(C) Deductive argument
(D) Analogical argument
Answer: (C) Inductive argument

55. Saturn and Mars are planets like the earth. They borrow light from the Sun and moves around the sun as the Earth does. So those planets are inhabited by various orders of creatures as the earth is

What type of argument is contained in the above passage?
(A) Deductive
(B) Astrological
(C) Analogical
(D) Mathematical
Answer: (C)

56. Given below are two premises. Four conclusions are drawn from those two premises in four codes. Select the code that states the conclusion validly drawn.

Premises:
(i) All saints are religious. (major)
(ii) Some honest persons are saints. (minor)

Codes
(A) All saints are honest
(B) Some saints are honest.
(C) Some honest persons are religious.
(C) All religious persons are honest
Answer: (C) All religious persons are honest

Following table provides details about the Foreign Tourist Arrivals (FTAs) in India from different regions of the’ world in different years. Study the table carefully and answer questions from 57 to 60 based on this table.

Region Number of Foreign Tourist Arrival
2007 2008 2009
Western Europe 1686083 1799525 1610086
North America 1007276 1027297 1024469
South Asia 982428 1051846 982633
South East Asia 303475 332925 348495
East Asia 352037 355230 318292
West Asia 171661 215542 201110
Total FTAs in India 5081504 5282603 5108579

57. Find out the region that contributed around 20 percent of the total foreign tourist arrivals in India in 2009.
(A) Western Europe
(B) North America
(C) South Asia
(D) South East Asia
Answer: (B) North America

58. Which of the following regions has recorded the highest negative growth rate of foreign tourist arrivals in India in 2009?
(A) Western Europe
(B) North America
(C) South Asia
(D) West Asia
Answer: (D) West Asia

59. Find out the region that has been showing declining trend in terms of share of foreign tourist arrivals in India in 2008 and 2009.
(A) Western Europe
(B) South East Asia
(C) East Asia
(D) West Asia
Answer: (A) Western Europe

60. Identify the region that has shown hyper growth rate of foreign tourist arrivals than the growth rate of the total FTAs in India in 2008.
(A) Western Europe
(B) North America
(C) South Asia
(D) East Asia
Answer: (C) South Asia

Also Read


Join us with Telegram Link: https://t.me/einfolib

 434 total views,  2 views today

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page