UGC NET Solved Question Paper-I: June, 2015 Examination

This is a exact mirror of UGC NET Examination Question Paper-1 of 2015 Conducted on 28th June, 2015 . we have taken this exam question from the www.ntanet.nic.in. This paper solved by using Answer Key release by the National Testing Agency (NTA) for the NTA UGC NET preparation Purpose.

UGC NET Solved Question Paper-1- 28th June, 2015

Que No. 31 to Que No. 60

Read the following passage carefully and answer questions 31 to 36.

Story telling is not in our genes. Neither it is an evolutionary history. It is the essence of what makes us Human.
Human beings progress by telling stories. One event can result in a great variety of stories being told about it. Sometimes those stories differ greatly. Which stories are picked up and repeated and which ones are dropped and forgotten often determines how we progress. Our history, knowledge and understanding are all the collections of the few stories that survive. This includes the stories that we tell each other about the future. And how the future will turn out depends partly, possibly largely, on which stories we collectively choose to believe.

Some stories are designed to spread fear and concern. This is because some story-tellers feel that there is a need to raise some tensions. Some stories are frightening, they are like totemic warnings: “Fail to act now and we are all doomed.” Then there are stories that indicate that all will be fine so long as we leave everything upto a few especially able adults. Currently, this trend is being led by those who call themselves “rational optimists”. They tend to claim that it is human nature to compete and to succeed and also to profit at the expense of others. The rational optimists however, do not realize how humanity has progressed overtime through amiable social networks and how large groups work in less selfishness and in the process accommodate rich and poor, high and low alike. This aspect in story-telling is considered by the ‘Practical Possibles’, who sit between those who say all is fine and cheerful and be individualistic in your approach to a successful future, and those who ordain pessimism and fear that we are doomed.

What the future holds for us is which stories we hold on to and how we act on them.

Answer the following questions:

31. Rational optimists:
(a) Look for opportunities.
(b) Are sensible and cheerful.
(c) Are selfishly driven.

Identify the correct answer from the codes given below:
(A) (b) and (c) only
(B) (a), (b) and (c)
(C) (a) only
(D) (a) and (b) only
Answer: (B) (a), (b) and (c)

32. Humans become less selfish when:
(A) They work in solitude
(B) They work in large groups
(C) They listen to frightening stories
(D) They listen to cheerful stories
Answer: (B) They work in large groups

33. ‘Practical Possibles’ are the ones who:
(A) Are cheerful and carefree
(B) Follow Midway Path
(C) Are doom-mongers
(D) Are self-centred
Answer: (B) Follow Midway Path

34. Story telling is:
(A) The essence of what makes us human
(B) An art
(C) A science
(D) In our genes
Answer: (A) The essence of what makes us human

35. Our knowledge is a collection of:
(A) Some important stories
(B) All stories that we have heard during our life-time
(C) Some stories that we remember
(D) A few stories that survive
Answer: (D) A few stories that survive

36. How the future will turn out to be, depends upon the stories?
(A) Designed to make prophecy
(B) We collectively choose to believe in
(C) Which are repeatedly narrated
(D) Designed to spread fear and tension
Answer: (B)

37. At present a person is 4 times older than his son and is 3 years older than his wife. After 3 years the age of the son will be 15 years. The age of the person’s wife after 5 years will be:
(A) 50
(B) 42
(C) 48
(D) 45
Answer: (A) 50

38. Among the following statements two are contradictory to each other. Select the correct code that represents them:
Statements:
(a) All poets are philosophers.
(b) Some poets are philosophers.
(c) Some poets are not philosophers.
(d) No philosopher is a poet.

Codes:
(A) (b) and (c)
(B) (a) and (b)
(C) (a) and (d)
(D) (a) and (c)
Answer: (D) (a) and (c)

39. In an examination 10,000 students appeared. The result revealed the number of students who have:

Passed in all five subjects = 5583
Passed in three subjects only = 1400
Passed in two subjects only = 1200
Passed in one subject only 735
Failed in English only = 75
Failed in Physics only = 145
Failed in Chemistry only = 140
Failed in Mathematics only = 200
Failed in Bio-science only = 157

The number of students passed in at least four subjects is:
(A) 7900
(B) 6300
(C) 6900
(D) 7300
Answer: (B) 6300

40. Which of the following is not a principle of effective communication?
(A) Strategic use of grapevine
(B) Persuasive and convincing dialogue
(C) Participation of the audience
(D) One-way transfer of information
Answer: (D) One-way transfer of information

41. In communication, the language is:
(A) The non-verbal code
(B) The verbal code
(C) Intrapersonal
(D) The symbolic code
Answer: (B) The verbal code

42. When the purpose of a definition is to explain the use or to eliminate ambiguity the definition is called:
(A) Persuasive
(B) Stipulative
(C) Theoretical
(D) Lexical
Answer: (D) Lexical

43. A deductive argument is invalid if:
(A) Its premises and conclusions are all true
(B) Its premises and conclusions are all false
(C) Its premises are true but its conclusion is false
(D) Its premises are false but its conclusion is true
Answer: (C) Its premises are true but its conclusion is false

44. Which of the following are the characteristic features of communication?
(a) Communication involves exchange of ideas, facts and opinions.
(b) Communication involves both information and understanding.
(c) Communication is a continuous process.
(d) Communication is a circular process.

Select the correct answer from the codes given below:
(A) (a), (b), (c) and (d)
(B) (a), (b) and (c)
(C) (a), (b) and (d)
(D) (b), (c) and (d)
Answer: (A) (a), (b), (c) and (d)

45. Which of the codes given below contains only the correct statements? Select the code:

Statements:
(a) Venn diagram represents the arguments graphically.
(b) Venn diagram can enhance our understanding.
(c) Venn diagram may be called valid or invalid.
(d) Venn diagram is clear method of notation.

Codes:
(A) (a), (c) and (d)
(B) (a), (b) and (c)
(C) (a), (b) and (d)
(D) (b), (c) and (d)
Answer: (C) (a), (b) and (d)

46. The next term in the series is:
2, 5, 9, 19, 37, ?
(A) 80
(B) 73
(C) 75
(D) 78
Answer: (C) 75

47. Inductive reasoning is grounded on:
(A) Harmony of nature
(B) Integrity of nature
(C) Unity of nature
(D) Uniformity of nature
Answer: (D) Uniformity of nature

48. If we want to seek new knowledge of facts about the world, we must rely on reason of the type:
(A) Physiological
(B) Inductive
(C) Deductive
(D) Demonstrative
Answer: (B) Inductive

49. Effectiveness of communication can be traced from which of the following?
(a) Attitude surveys
(b) Performance records
(c) Students attendance
(d) Selection of communication channel

Select the correct answer from the codes given below:
(A) (a), (b) and (d)
(B) (a), (b), (c) and (d)
(C) (a), (b) and (c)
(D) (b), (c) and (d)
Answer: (C) (a), (b) and (c)

50. One day Prakash left home and walked 10 km towards south, turned right and walked 5 km, turned right and walked 10 km and turned left and walked 10 km. How many km will he have to walk to reach his home straight?
(A) 30
(B) 10
(C) 20
(D) 15
Answer: (D) 15

51. A girl introduced a boy as the son of the daughter of the father of her uncle. The boy is related to the girl as:
(A) Son
(B) Brother
(C) Uncle
(D) Nephew
Answer: (B) Brother

52. In certain code MATHURA is coded as JXQEROX. The code of HOTELS will be:
(A) ELIPQB
(B) LEQIBP
(C) ELQBIP
(D) LEBIQP
Answer: (C) ELQBIP

53. The term ‘grapevine’ is also known as:
(A) Horizontal communication
(B) Downward communication
(C) Informal communication
(D) Upward communication
Answer:  (C) Informal communication

54. Assertion (A): Formal communication tends to be fast and flexible.

Reason (R): Formal communication is a systematic and orderly flow of information.

(A) (A) is false but, (R) is correct
(B) Both (A) and (R) are correct and (R) is correct explanation of (A)
(C) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not correct explanation of (A)
(D) (A) is correct but, (R) is false
Answer: (A) (A) is false but, (R) is correct

Question numbers 55 to 60 are based on the tabulated data given below:
A company has 20 employees with their age (in years) and salary (in thousand rupees per month) mentioned against each of them:

S.No. Age (in years) Salary (in thousand rupees per month)
1. 44 35
2. 32 20
3. 54 45
4. 42 35
5. 31 20
6. 53 60
7. 42 50
8. 51 55
9. 34 25
10. 41 30
11. 33 30
12. 31 35
13. 30 35
14. 37 40
15. 44 45
16. 36 35
17. 34 35
18. 49 50
19. 43 45
20. 45 50

55. What is the average salary (in thousand per month) in the age group 40-50 years?
(A) 36.5
(B) 35
(C) 42.5
(D) 40.5
Answer: (C) 42.5

56. What is the fraction of employees getting salary less than the average salary of all the employees?
(A) 47%
(B) 45%
(C) 50%
(D) 55%
Answer: (D) 55%

57. What is the frequency (%) in the class interval of 30-35 years?
(A) 35%
(B) 20%
(C) 25%
(D) 30%
Answer: (A) 35%

58. What is the fraction (%) of employees getting salary > 40,000 per month?
(A) 32%
(B) 45%
(C) 50%
(D) 35%
Answer: (B) 45%

59. What is the average age of the employees?
(A) 45.3 years
(B) 40.3 years
(C) 38.6 years
(D) 47.2 years

Answer: (B) 40.3 years

60. Classify the data of age of each employee in class interval of 5 years. Which class interval of 5 years has the maximum average salary?
(A) 50-55 years
(B) 35-40 years
(C) 40-45 years
(D) 45-50 years
Answer: 50-55 years
Also Read


Join us with Telegram Link: https://t.me/einfolib

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code

You cannot copy content of this page