UGC NET Solved Question Paper-I: September, 2013 Examination

This is a exact UGC NET Examination Question Paper-1 Conducted on September 2013 . we have taken this exam question from the www.ntanet.nic.in. This paper solved by using Answer Key release by the UGC NET portal for exam preparation Purpose.

UGC NET Solved Question Paper-1- September, 2013
Que No. 31 to 60

31. Which of the following are voluntary provisions in the 73rd Constitutional Amendment Act (1992) ?
1. Minimum age of 21 for contesting elections to Panchayats.
2. Indirect elections to the post of Chairperson of Panchayats at the intermediate and district levels.
3. Representation of Members of Parliament and State Legislature on Panchayati Raj institutions.
4. Reservation of seats for backward classes.

Select the correct answer from the code given below :
Codes :
(A) 1, 2 and 4
(B) 2, 3 and 4
(C) 1, 2 and 3
(D) 3 and 4
Answer: (D) 3 and 4

32. In which of the following States the segment of population, which is in majority, enjoys the benefit of reservation of seats in the State Assembly ?
(A) Meghalaya and Mizoram
(B) Assam and Nagaland
(C) Madhya Pradesh and Assam
(D) Rajasthan and Arunachal Pradesh
Answer: (A) Meghalaya and Mizoram

33. Which of the following are the ways of acquiring Indian citizenship ?
1. Birth
2. Descent
3. Naturalisation
4. Incorporation of territory

Select the correct answer from the code given below :
Codes :
(A) 1 and 2
(B) 1 and 4
(C) 1, 2 and 3
(D) 1, 2, 3 and 4
Answer: (D) 1, 2, 3 and 4

34. Which of the following statements about the Union Public Service Commission are correct ?
1. UPSC is a Constitutional body.
2. It serves as an advisory body.
3. It is called upon to advise the Government in regard to representation of the Scheduled Castes and Scheduled Tribes in the Civil Service.
4. It is consulted on appointments of Chairman and members of Tribunals and Commissions.

Select the correct answer from the code given below :
Codes :
(A) 1, 2 and 3
(B) 1, 2 and 4
(C) 1, 3 and 4
(D) 1 and 2
Answer: (D) 1 and 2

Read the following passage carefully and answer Question Nos. from 35 to 40 :

I had occasion to work with her closely during the Women’s International Year in 1975 when she was chairing a Steering Committee and made me the member in charge of publicity. Representatives from different political parties and women’s organizations were on the committee and though the leftists claimed a sort of proprietary right over her, Aruna encouraged and treated all members alike. It was not her political affiliations or her involvement in a particular cause, which won her respect and recognition, but her utter honesty in public life, her integrity and her compassion for the oppressed which made her an adorable person. She had the courage to differ with and defy the mightiest in the land; yet her human spirit prompted her to work in the worst of slums to offer succour to the poor and the exploited.

In later years – around late eighties and early nineties – Aruna Asaf Ali’s health began to deteriorate. Though her mind remained alert, she could not actively take up her pet causes – action for women’s advancement, planning for economic justice, role of media, reaffirmation of values in public affairs etc. Slowly, her movements were restricted and Aruna who had drawn sustenance from common people, from her involvement in public life, became a lonely person. She passed away in July 1996.

35. Which Committee was chaired by Aruna ?
(A) Women’s International Year’s Committee
(B) Steering Committee of Women’s International Year
(C) A Committee of Publicity
(D) Women’s Organizations
Answer: (B)

36. Who were made the members of the Committee of Publicity ?

Choose the answer from codes given below :
(i) Representatives from different political parties.
(ii) Representatives from the leftist parties.
(iii) Representatives from the women’s organizations.
(iv) None of the above.

Codes :
(A) (i), (iii)
(B) (i), (ii)
(C) (i), (ii), (iii)
(D) (iv)
Answer: (A) (i), (iii)

37. Aruna earned respect because of——–
(A) she identified with the leftists
(B) she did not associate with any political party
(C) chairing a Steering Committee
(D) she identified with women’s organizations
Answer: (B) she did not associate with any political party

38. Who tried to monopolize Aruna as their proprietary right ?
(A) Women Organizations
(B) Leftists
(C) Steering Committee
(D) Some Political Parties
Answer: (B) Leftists

39. Aruna’s health began to deteriorate from——-
(A) 1985 – 2002
(B) 1998 – 2000
(C) 1981 – 2000
(D) 1989 – 2001
Answer: (C) 1981 – 2000

40. Aruna’s pet cause(s) in her life was/ were
(A) Role of media
(B) Economic justice
(C) Reaffirmation of values in public affairs
(D) All the above
Answer: (D) All the above

41. A good teacher must be——–
(A) resourceful and autocratic
(B) resourceful and participative
(C) resourceful and authoritative
(D) resourceful and dominant
Answer: (B) resourceful and participative

42. Which one of the following is the best method of teaching ?
(A) Lecture method
(B) Discussion method
(C) Demonstration method
(D) Question-Answer method
Answer: (C) Demonstration method

43. Successful Communication in classroom teaching is
(A) Circular
(B) Reciprocal
(C) Directional
(D) Influential
Answer: (B) Reciprocal

44. Which one of the following types of evaluation assesses the learning progress to provide continuous feedback to both teachers and students during instruction ?
(A) Placement evaluation
(B) Formative evaluation
(C) Diagnostic evaluation
(D) Summative
Answer: (B) Formative evaluation

45. Which one of the following is a scaled down teaching situation ?
(A) Macro teaching
(B) Team teaching
(C) Cooperative teaching
(D) Micro teaching
Answer: (D) Micro teaching

46. CLASS stands for————-
(A) Complete Literacy and Studies in Schools
(B) Computer Literates and Students in Schools
(C) Computer Literacy and Studies in Schools
(D) Centre for Literacy and Studies in Schools
Answer: (C) Computer Literacy and Studies in Schools

47. Which one of the following is not a type of experimental method ?
(A) Single group experiment
(B) Residual group experiment
(C) Parallel group experiment
(D) Rational group experiment
Answer: (B) Residual group experiment

48. Which one of the following is not a non-parametric test ?
(A) t-test
(B) Sign test
(C) Chi-square test
(D) Run test
Answer: (A) t-test

49. Read the following statements – one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R) :

Assertion (A) : Qualitative research in India has a long way to go to reach international standards.
Reason (R) : Because the funding agencies do not support qualitative research in academic institutions.

Find the correct answer from the codes given below :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C) (A) is true, but (R) is false.

50. Identify the correct sequence of research steps :
(A) Selection of topic, review of literature, data collection, interpretation of findings
(B) Review of literature, selection of topic, data collection, interpretation of findings
(C) Selection of topic, data collection, review of literature, interpretation of findings
(D) Selection of topic, review of literature, interpretation of findings, data collection
Answer: (A) (A) Selection of topic, review of literature, data collection, interpretation of findings

51. Deconstruction is a popular method of research in———–
(A) Basic Science
(B) Applied Science
(C) Social Science
(D) Literature
Answer: (D) Literature

52. With which one of the following techniques communality is associated ?
(A) Univariate analysis
(B) Factor analysis
(C) Case studies
(D) SWOT analysis
Answer: (B) Factor analysis

53. The variable which impacts the relationship between an independent variable and a dependent variable is known as——-
(A) antecedent variable
(B) precedent variable
(C) predictor variable
(D) control variable
Answer: (D) control variable

54. Which one of the following is a nonprobability sampling method ?
(A) Simple Random Sampling
(B) Stratified Sampling
(C) Cluster Sampling
(D) Quota Sampling
Answer: (D) Quota Sampling

55. By the year 2022, the Climate Change Action Plan of Government of India aims at installing———
(A) 20,000 MW of wind power
(B) 25,000 MW of wind power
(C) 20,000 MW of solar power
(D) 10,000 MW of solar power
Answer: (C) 20,000 MW of solar power

56. Which one of the following biosphere reserves has UNESCO recognition ?
(A) Manas
(B) Kanchenjunga
(C) Seshachalam Hills
(D) Greater Nicobar
Answer: (D) Greater Nicobar

57. Which activity contributes to water pollution more than any other throughout world ?
(A) Agriculture
(B) Hydroelectric power generation
(C) Industry
(D) Urbanisation
Answer: (A) Agriculture

58. Match List – I with List – II and find the correct answer from the codes given below :

List – I

(Biosphere Reserve)

List – II

(Area of Location)

a. Nilgiri i. Deccan Peninsula
b. Manas ii. Chhattisgarh
c. Similipal iii. Eastern Himalaya
d. Achankmar- Amarkantak iv. Western Ghat

Codes :
.   a  b  c d
(A) i ii iii iv
(B) ii iii iv i
(C) iii iv ii i
(D) iv iii i ii
Answer: (D) iv iii i ii

59. G5 are the five most important emerging economies of world. Which one of the following does not form part of G5 ?
(A) Mexico
(B) Brazil
(C) China
(D) Korea
Answer: (D) Korea

60. Which of the following nations has the maximum per capita emissions of carbon di-oxide?
(A) China
(B) Japan
(C) USA
(D) India
Answer: (C) USA

Also Read


Join

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

code

You cannot copy content of this page