UGC NET Solved Question Paper-I: June, 2015 Examination

This is a exact mirror of UGC NET Examination Question Paper-1 of 2015 Conducted on 28th June, 2015 . we have taken this exam question from the www.ntanet.nic.in. This paper solved by using Answer Key release by the National Testing Agency (NTA) for the NTA UGC NET preparation Purpose.

UGC NET Solved Question Paper-1- 28th June, 2015

Que No. 01 to Que No. 30

1. Which of the following represents one billion characters?
(A) Terabyte
(B) Kilobyte
(C) Megabyte
(D) Gigabyte
Answer: (D) Gigabyte

2. The factors which are most important in determining the impact of anthropogenic activities on environment are:
(A) Population, forest cover and land available per person
(B) Population, affluence per person, land available per person
(C) Population, affluence per person and the technology used for exploiting resources
(D) Atmospheric conditions, population and forest cover
Answer: (C) Population, affluence per person and the technology used for exploiting resources

3. Which one of the following represents the binary equivalent of the decimal number 25?
(A) 11011
(B) 10101
(C) 01101
(D) 11001
Answer: (D) 11001

4. The University Grants Commission was established with which of the following aims?
(a) Promotion of research and development in higher education
(b) Identifying and sustaining institutions of potential learning
(c) Capacity building of teachers
(d) Providing, autonomy to each and every higher educational institution in India

Select the correct answer from the codes given below:
(A) (a), (b) and (d)
(B) (a), (b), (c) and (d)
(C) (a), (b) and (c)
(D) (b), (c) and (d)
Answer: (C) (a), (b) and (c)

5. The session of the parliament is summoned by:
(A) The Speaker of the Lok Sabha and the Chairman of the Rajya Sabha
(B) The President
(C) The Prime Minister
(D) The Speaker of the Lok Sabha
Answer: (B) The President

6. India’s contribution to total global carbon dioxide emissions is about:
(A) ~15%
(B) ~3%
(C) ~6%
(D) ~10%
Answer: (C) ~6%

7. In which of the countries per capita use of water is maximum?
(A) India
(B) USA
(C) European Union
(D) China
Answer: (C) European Union

8. Encoding or scrambling data for transmission across a network is known as:
(A) Decryption
(B) Protection
(C) Detection
(D) Encryption
Answer: (D) Encryption

9. Civil Service Day is celebrated in India on:
(A) 7th July
(B) 21st April
(C) 24th April
(D) 21st June
Answer: (B) 21st April

10. The South Asia University is situated in the city of:
(A) Kathmandu
(B) Colombo
(C) Dhaka
(D) New Delhi
Answer: (D) New Delhi

11. Which is an instant messenger that is used for chatting?
(A) Google Talk
(B) AltaVista
(C) MAC
(D) Microsoft Office
Answer: (A) Google Talk

12. The Gross Enrolment Ratio (GER) in institutions of higher education in India at present (2015) is about:
(A) 23 percent
(B) 8 percent
(C) 12 percent
(D) 19 percent
Answer: (A) 23 percent

13. Two earthquakes A and B happen to be of magnitude 5 and 6 respectively on Richter Scale. The ratio of the energies released EB/EA will be approximately:
(A) ~64
(B) ~8
(C) ~16
(D) ~32
Answer: (D) ~32

14. Which of the following is not an output device?
(A) Keyboard
(B) Printer
(C) Speaker
(D) Monitor
Answer: (A) Keyboard

15. Which of the following is not open source software?
(A) Apache HTTP server
(B) Internet explorer
(C) Fedora Linux
(D) Open office
Answer: (D) Open office

16. In the recently launched Air Quality Index in India, which of the following pollutants is not included?
(A) Chlorofluorocarbons
(B) Carbon monoxide
(C) Fine particulate matter
(D) Ozone
Answer: (A) Chlorofluorocarbons

17. The total number of central universities in India in April 2015 was:
(A) 43
(B) 08
(C) 14
(D) 27
Answer: (A) 43

18. Which of the following combinations represent renewable natural resources?
(A) Oil, forests and tides
(B) Fertile soil, fresh water and natural gas
(C) Clean air, phosphates and biological diversity
(D) Fishes, fertile soil and fresh water
Answer: (D) Fishes, fertile soil and fresh water

19. Which of the following factors does not impact teaching?
(A) Learning through experience
(B) Teacher’s knowledge
(C) Class room activities that encourage learning
(D) Socio-economic background of teachers and students
Answer: (D) Socio-economic background of teachers and students

20. Which of the following steps are required to design a questionnaire?
(a) Writing primary and secondary aims of the study.
(b) Review of the current literature.
(c) Prepare a draft of questionnaire.
(d) Revision of the draft.

Select the correct answer from the codes given below:
(A) (a), (b), (c) and (d)
(B) (a), (b) and (c)
(C) (a), (c) and (d)
(D) (b), (c) and (d)
Answer: (A) (a), (b), (c) and (d)

21. Which of the following is the highest level of cognitive ability?
(A) Evaluating
(B) Knowing
(C) Understanding
(D) Analysing
Answer: (A) Evaluating

22. Achievement tests are commonly used for the purpose of:
(A) Assessing the amount of learning after teaching
(B) Making selections for a specific job
(C) Selecting candidates for a course
(D) Identifying strengths and weaknesses of learners
Answer: (A) Assessing the amount of learning after teaching

23. The conclusions/findings of which type of research cannot be generalized to other situations?
(A) Causal Comparative Research
(B) Historical Research
(C) Descriptive Research
(D) Experimental Research
Answer: (B) Historical Research

24. Techniques used by a teacher to teach include:
(a) Lecture
(b) Interactive lecture
(c) Group work
(d) Self study

Select the correct answer from the codes given below:
(A) (a), (b) and (d)
(B) (a), (b) and (c)
(C) (a), (b), (c) and (d)
(D) (b), (c) and (d)
Answer: (B) (a), (b) and (c)

25. A good thesis writing should involve:
(a) Reduction of punctuation and grammatical errors to a minimum.
(b) Careful checking of references.
(c) Consistency in the way the thesis is written.
(d) A clear and well written abstract.

Select the correct answer from the codes given below:
(A) (b), (c) and (d)
(B) (a), (b), (c) and (d)
(C) (a), (b) and (c)
(D) (a), (b) and (d)
Answer: (B) (a), (b), (c) and (d)

26. Which of the following statements regarding the meaning of research are correct?
(a) Research refers to a series of systematic activity or activities undertaken to find out the solution of a problem.
(b) It is a systematic, logical and an unbiased process wherein verification of hypothesis, data analysis, interpretation and formation of principles can be done.
(c) It is an intellectual enquiry or quest towards truth.
(d) It leads to enhancement of knowledge.

Select the correct answer from the codes given below:
(A) (a), (b), (c) and (d)
(B) (a), (b) and (c)
(C) (b), (c) and (d)
(D) (a), (c) and (d)
Answer: (A) (a), (b), (c) and (d)

27. Jean Piaget gave a theory of cognitive development of humans on the basis of his:
(A) Evaluation Research
(B) Fundamental Research
(C) Applied Research
(D) Action Research
Answer: (B) Fundamental Research

28. “Male and female students perform equally well in a numerical aptitude test.” This statement indicates a:
(A) Statistical hypothesis
(B) Research hypothesis
(C) Null hypothesis
(D) Directional hypothesis
Answer: (C) Null hypothesis

29. Which of the following statements about teaching aids are correct?
(a) They help in retaining concepts for longer duration.
(b) They help students learn better.
(c) They make teaching learning process interesting.
(d) They enhance rote learning.

Select the correct answer from the codes given below:
(A) (a), (b) and (d)
(B) (a), (b), (c) and (d)
(C) (a), (b) and (c)
(D) (b), (c) and (d)
Answer: (C) (a), (b) and (c)

30. A good teacher is one who:
(A) Inspires students to learn
(B) Gives useful information
(C) Explains concepts and principles
(D) Gives Printed notes to students
Answer: (A) Inspires students to learn

Also Read


Join us with Telegram Link: https://t.me/einfolib

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code

You cannot copy content of this page