UGC NET Solved Question Paper-I: December, 2014 Examination

This is a exact UGC NET Examination Question Paper-1 Conducted on 2014 . we have taken this exam question from the www.ntanet.nic.in. This paper solved by using Answer Key release by the UGC NET portal for exam preparation Purpose.

UGC NET Solved Question Paper-1- December, 2014

Que No. 31 to Que No. 60

31. When academicians are called to deliver lecture or presentations to an audience on certain topics or a set of topics of educational nature, it is called
(A) Training Program
(B) Seminar
(C) Workshop
(D) Symposium
Answer: (B) Seminar

32. Media is known as
(A) First Estate
(B) Second Estate
(C) Third Estate
(D) Fourth Estate
Answer: (D) Fourth Estate

33. The mode of communication that involves a single source transmitting information to a large number of receivers simultaneously, is called
(A) Group Communication
(B) Mass Communication
(C) Intrapersonal Communication
(D) Interpersonal Communication
Answer: (B) Mass Communication

34. A smart classroom is a teaching space which has
(i) Smart portion with a touch panel control system.
(ii) PC/Laptop connection and DVD/VCR player.
(iii) Document camera and specialized software
(iv) Projector and screen

Select the correct answer from the codes given below:
(A) (i) and (ii) only
(B) (ii) and (iv) only
(C) (i), (ii) and (iii) only
(D) (i), (ii), (iii) and (iv)
Answer: (D) (i), (ii), (iii) and (iv)

35. The term “Yellow Journalism” refers to
(A) Sensational news about terrorism and violence
(B) Sensationalism and exaggeration to attract readers / viewers.
(C) Sensational news about arts and culture.
(D) Sensational news prints in yellow paper.
Answer: (B) Sensationalism and exaggeration to attract readers / viewers.

36. In the classroom, the teacher sends the message either as words or images. The students are really
(A) Encoders
(B) Decoders
(C) Agitators
(D) Propagators
Answer: (B) Decoders

37. The next term in the series: AB, ED, IH, NM, — is
(A) TS
(B) ST
(C) TU
(D) SU
Answer: (A) TS

38. If STREAMERS is coded as UVTGALDQR, then KNOWLEDGE will be coded as
(A) MQPYLCDFD
(B) MPQYLDCFD
(C) PMYQLDFCD
(D) YMQPLDDFC
Answer: (B) MPQYLDCFD

39. A is brother of B. B is the brother of C. C is the husband of D. E is the father of A. D is related to E as
(A) Daughter
(B) Daughter-in-law
(C) Sister-in-law
(D) Sister
Answer: (B) Daughter-in-law

40. Two numbers are in the ration 3:5. If 9 is subtracted from the numbers, the ratio becomes 12:23. The numbers are
(A) 30, 50
(B) 36, 60
(C) 33, 55
(D) 42, 70
Answer: C) 33, 55

41. The mean of the ages of father and his son is 27 years. After 18 years, father will be twice as old as his son. Their present ages are
(A) 42, 12
(B) 40, 14
(C) 30, 24
(D) 36, 18
Answer: (A) 42, 12

42. Digital Empowerment means
(i) Universal digit literacy
(ii) Universal access to all digital resources
(iii) Collaborative digital platform for participative governance.
(iv) Probability of all entitlements for individuals through cloud.

Choose the correct answer from the codes given below:
(A) (i) and (ii) only
(B) (ii) and (iii) only
(C) (i), (ii) and (iii) only
(D) (i), (ii), (iii) and (iv)
Answer: (D) (i), (ii), (iii) and (iv)

43. The next term in the series: 2, 7, 28, 63, 126, — is
(A) 215
(B) 245
(C) 276
(D) 296
Answer: (A) 215

Read the following passage carefully and answer questions 44 to 48:

The literary distaste for politics, however, seems to be focused not so much on the largely murky practice of politics in itself as a subject of literary representation but rather more on how it is often depicted in literature, i.e., on the very politics of such representation. A political novel often turns out to be not merely a novel about politics but a novel with a politics of its own, for it seeks not merely to show us how things are but has fairly definite ideas about how things should be, and precisely what one should think and do in order to make things move in that desired direction. In short, it seeks to convert and enlist the reader to a particular cause or ideology; it often is (in an only too familiar phrase) not literature but propaganda. This is said to violate the very spirit of literature which is to broaden our understanding of the world and the range of our sympathies rather than to narrow them down through partisan commitment. As John Keats said, ‘We hate poetry that has a palpable design upon us’.

Another reason why politics does not seem amenable to the highest kind of literary representation seems to arise from the fact that politics by its very nature is constituted of ideas and ideologies. If political situations do not lend themselves to happy literary treatment, political ideas present perhaps an even greater problem in this regard. Literature, it is argued, is about human experiences rather than about intellectual abstractions; it deals in what is called the ‘felt reality’ of human flesh and blood, and in sap and savour. (rasa) rather than in and lifeless ideas. In an extensive discussion of the matter in her book Ideas and the Novel, the American novelist Mary McCarthy observed that ‘ideas are still today felt to be unsightly in the novel’ though that was not so in ‘former days’, i.e., in the 18th and 19th centuries. Her formulation of the precise nature of the incompatibility between ideas on the one hand and the novel on the other betrays perhaps a divided conscience in the matter and a sense of dilemma shared by many writers and readers: ‘An idea cannot have loose ends, but a novel, I almost think, needs them. Nevertheless, there is enough in common for the novelists to feel… the attraction of ideas while taking up arms against them — most often with weapons of mockery.’

44. The constructs of politics by its nature is
(A) Prevalent political situation
(B) Ideas and Ideologies
(C) Political propaganda
(D) Understanding of human nature
Answer: (C) Political propaganda

45. Literature deals with
(A) Human experiences in politics
(B) Intellectual abstractions
(C) Dry and empty ideas
(D) Felt reality of human life
Answer: (D) Felt reality of human life

46. The observation of the novelist, May McCarthy reveals
(A) Unseen felt ideas of today in the novel
(B) Dichotomy of conscience on political ideas and novels
(C) Compatibility between idea and novel
(D) Endless idea and novels
Answer: (B) Dichotomy of conscience on political ideas and novels

47. According to the passage, a political novel often turns out to be a
(A) Literary distaste for politics
(B) Literary representation of politics
(C) Novels with its own politics
(D) Depiction of murky practice of politics
Answer: (C) Novels with its own politics

48. A political novel reveals
(A) Reality of the tings
(B) Writer’s perception
(C) Particular ideology of the readers
(D) The spirit of literature
Answer: (B) Writer’s perception

49. Warrior is related to sword, carpenter is related to saw, farmer is related to plough. In the same way, the author is related to
(A) Book
(B) Fame
(C) Reader
(D) Pen
Answer: (D) Pen

50. Given below is a diagram of three circles A, B and C over-lapping each other? The circle A represents the class of honest people, the circle B represent the class of sincere people and circle C represents the class of politicians. p, q, r, s, U, X, Y represent different regions. Select the code that represents the region indicating the class of honest politicians who are not sincere.

 

 

 

 

 

(A) X

(B) q

(C) p

(D) s

Answer: (D) s

 51. “A man ought no more to value himself for being wiser than a woman if he owes his advantage to a better education, than he ought to boast of his courage for beating a man when his hands were tied.” The above passage is an instance of

(A) Deductive argument
(B) Hypothetical argument
(C) Analogical argument
(D) Factual argument
Answer: (C) Analogical argument
 
52. By which of the following proposition, the proposition “wise men are hardly afraid of death” is contradicted?
(A) Some wise men are afraid of death.
(B) All wise men are afraid of death.
(C) No wise men is afraid of death.
(D) Some wise men are not afraid of death.
Answer: (B) All wise men are afraid of death.
 
53. When in a group of propositions, one proposition is claimed to follow from the others, that group of propositions is called
(A) An argument
(B) A valid argument
(C) An explanation
(D) An invalid argument
Answer: (A)
 

54. Namita and Samita are brilliant and studious. Anita and karabi are obedient and irregular. Babita and Namita are irregular but brilliant. Samita and Kabita are regular and obedient. Who among them is/are brilliant, obedient, regular and studious?
(A) Samita alone
(B) Namita and Samita
(C) Kabita alone
(D) Anita alone
Answer: (A) Samita alone
 

For a county CO2 emissions (million metric tons) from various sectors are given in the following table. Answer the questions (55 to 60) base on the data given

C02 emissions (million metric tons)

Year /Sector

 

Power Industry Commercial Agriculture Domestic
2005 500 200 150 80 100
2006 600 300 200 90 110
2007 650 320 250 100 120
2008 700 400 300 150 150
2009 800 450 320 200 180

55. By what percentage (%), the total emissions of CO2 have increased from 2005 to 2009?
(A) ~89.32%
(B) ~57.62%
(C) ~40.32%
(D) ~113.12%
Answer: (A) ~89.32%
 

56. What is the average annual growth rate of CO2 emission in power sector?
(A) ~12.57%
(B) ~16.87%
(C) ~30.81%
(D) ~50.25%
Answer: (A) ~12.57%
 

57. What is the percentage contribution of power sector to total CO2 emission in the year 2008?
(A) ~30.82%
(B) ~41.18%
(C) ~51.38%
(D) ~60.25%
Answer: (B) ~41.18%
 

58. In which year, the contribution (%) of industry to total sectoral CO2 emission was minimum?
(A) 2005
(B) 2006
(C) 2007
(D) 2008
Answer: (A) 2005
 

59. What is the percentage (%) growth of CO2 emission from power sector during 2005 to 2009?
(A) 60
(B) 50
(C) 40
(D) 80
Answer: (A) 60
 

60. Which sector has recorded maximum growth in CO2 emission during 2005 to 2009?
(A) Power
(B) Industry
(C) Commercial
(D) Agriculture
Answer: (D) Agriculture

Also Read


Join us with Telegram Link: https://t.me/einfolib

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

code

You cannot copy content of this page