UGC NET Solved Question Paper-I: December, 2014 Examination

This is a exact UGC NET Examination Question Paper-1 Conducted on 2014 . we have taken this exam question from the www.ntanet.nic.in. This paper solved by using Answer Key release by the  UGC NET portal for exam preparation Purpose.

UGC NET Solved Question Paper-1- December, 2014

Que No. 1 to Que No. 30

1. CSS stands for

(A) Cascading Style Sheets

(B) Collecting Style Sheets

(C) Comparative Style Sheets

(D) Comprehensive Style Sheets

Answer: (A) Cascading Style Sheets

 

2. MOOC stands for

(A) Media Online Open Course

(B) Massachusetts Open Online Course

(C) Massive Open Online Course

(D) Myrind Open Online Course

Answer: (C) Massive Open Online Course

 3. Binary equivalent of decimal number 35 is

(A) 100011

(B) 110001

(C) 110101

(D) 101011

Answer: (A) 100011

 4. gif, jpg, bmp, png are used as extensions for files which store

(A) Audio data

(B) Image data

(C) Video data

(D) Text data

Answer: (B) Image data

 5. Symbols A-F are used in which one of the following?

(A) Binary number system

(B) Decimal number system

(C) Hexadecimal number system

(D) Octal number system

Answer: (C) Hexadecimal number system

 6. Which one of the following is not a search engine?

(A) Google

(B) Chrome

(C) Yahoo

(D) Bing

Answer: (B) Chrome

 7. In terms of total CO2 emissions from a country, identity the correct sequence:

(A) U.S.A. > China > India > Russia

(B) China > U.S.A. > India > Russia

(C) China > U.S.A. > Russia > India

(D) U.S.A. > China > Russia > India

Answer: (B) China > U.S.A. > India > Russia

 8. Match List – I and List – II and identify the correct code:

a. World Health Day                           i.16th September

b. World Population Day                    ii. 1st December

c. World Ozone Day                           iii. 11th July

d. World AIDS Day                           iv. 7th April

Codes:

 .          a          b          c          d

(A)       i           ii        iii         iv

(B)       iv         iii         i           ii

(C)       ii         iii        iv         i

(D)       iii        iv         ii          i

Answer: (B)   iv         iii         i           ii

 9. Which of the anthropogenic activity accounts for more than 2/3rd of global water consumption?
(A) Agriculture
(B) Hydropower generation
(C) Industry
(D) Domestic and Municipal usage
Answer: (A) Agriculture

 10. One of the anthropogenic sources of gaseous pollutants chlorofluorocarbons (CFCs) in air is ……..
(A) Cement Industry
(B) Fertiliser industry
(C) Foam industry
(D) Pesticide industry
Answer: (C) Foam industry

11. The maximum number of fake institutions / universities as identified by the UGC in the year 2014 are in the State / Union territory of
(A) Bihar
(B) Uttar Pradesh
(C) Tamil Nadu
(D) Delhi
Answer: (B) Uttar Pradesh

12. Which of the following institutions are empowered to confer or grant degrees under the UGC Act, 1956?
1. A university established by an Act of Parliament.
2. A university established by an Act of Legislature.
3. A university / institution established by a linguistic minority.
4. An institution which is a deemed to be university.

Select the correct answers from the codes given below:
(A) 1 and 2
(B) 1, 2 and 3
(C) 1, 2 and 4
(D) 1, 2, 3 and 4
Answer: (C) 1, 2 and 4

13. Which of the following are the tools of good governance?
1. Social Audit
2. Separation of Powers
3. Citizen’s Charter
4. Right to Information

Select the correct answer from the codes given below:
(A) 1, 3 and 4
(B) 2, 3 and 4
(C) 1 and 4
(D) 1, 2, 3, and 4
Answer: (D) 1, 2, 3, and 4

14. The cyclone “Hudhud” hit the coast of which State?
(A) Andhra Pradesh
(B) Karnataka
(C) Kerala
(D) Gujarat
Answer: (A) Andhra Pradesh

15. Which of the following is not a renewable natural resource?
(A) Clean air
(B) Fresh water
(C) Fertile soil
(D) Salt
Answer: (D) Salt

16. Right to privacy as a Fundamental Right is implied in
(A) Right to Freedom
(B) Right to Life and Personal Liberty
(C) Right to Equality
(D) Right against Exploitation
Answer: (B) Right to Life and Personal Liberty

17. Which of the following organizations deals with “capacity building programe” on Educational Planning?
(A) NCERT
(B) UGC
(C) NAAC
(D) NUEPA
Answer: (D) NUEPA

18. Which of the following powers, the President has in relation to Lok Sabha?
1. Summoning
2 Adjournment- sine die
3. Prorogation
4. Dissolution

Select the correct answer from the codes given below:
(A) 1 and 4
(B) 1, 2 and 3
(C) 1, 3 and 4
(D) 1, 2, 3 and 4
Answer: (B) 1, 2 and 3

19. The interval between two sessions of parliament must not exceed
(A) 3 months
(B) 6 months
(C) 4 months
(D) 100 days
Answer: (B) 6 months

20. Maximum participation of students during teaching is possible through
(A) Lecture method
(B) Demonstration method
(C) Inductive method
(D) Textbook method
Answer: (C) Inductive method

21. Diagnostic evaluation ascertains
(A) Students performance at the beginning of instructions.
(B) Learning progress and failures during instructions.
(C) Degree of achievements of instructions at the end.
(D) Causes and remedies of persistent learning problems during instructions.
Answer: (D) Causes and remedies of persistent learning problems during instructions

22. Instructional aides are used by the teacher to
(A) Glorify the class
(B) Attract the students
(C) Clarify the concepts
(D) Ensure discipline
Answer: (C)  Clarify the concepts

23. Attitude of the teacher that affects teaching pertains to
(A) Affective domain
(B) Cognitive domain
(C) Connative domain
(D) Psychomotor domain
Answer: (A) Affective domain

24. “Education is the manifestation of perfection already in man” was stated by
(A) M. K. Gandhi
(B) R. N. Tagore
(C) Swami Vivekanand
(D) Sri Aurobindo
Answer: (C) Swami Vivekanand

25. Which of the following is not a prescribed level of teaching?
(A) Memory
(B) Understanding
(C) Reflective
(D) Differentiation
Answer: (D) Differentiation

26. The core elements of dissertation are
(A) Introduction; Data Collection; Data Analysis; Conclusions and Recommendations
(B) Executive Summary; Literature review; Data gathered; Conclusions; Bibliography
(C) Research Plan; Research Data; Analysis; References
(D) Introduction; Literature Review; Research Methodology; Results; Discussion and Conclusion
Answer: (D) Introduction; Literature Review; Research Methodology; Results; Discussion and Conclusion

27. What is a Research Design?
(A) A way of conducting research that is not grounded in theory.
(B) The choice between using qualitative or quantitative methods.
(C) The style in which you present your research findings e.g. a graph.
(D) A framework for every stage of the collection and analysis of data.
Answer: (D) A framework for every stage of the collection and analysis of data.

28. “Sampling Cases” means
(A) Sampling using a sampling frame
(B) Identifying people who are suitable for research
(C) Literally the researcher’s brief case
(D) Sampling of people, newspapers, television programmes etc.
Answer: (D) Sampling of people, newspapers, television programmes etc.

29. The frequency distribution of a research data which is symmetrical in shape similar to a normal distribution but center peak is much higher, is
(A) Skewed
(B) Mesokurtic
(C) Leptokurtic
(D) Platykurtic
Answer: (C) Leptokurtic

30. When planning to do a social research, it is better to
(A) Approach the topic with an open mind
(B) Do a pilot study before getting stuck into it
(C) Be familiar with literature on the topic
(D) Forget about theory because this is a very practical
Answer: (A) Approach the topic with an open mind

Also Read


Join us with Telegram Link: https://t.me/einfolib

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

code

You cannot copy content of this page