UGC NET Solved Question Paper-I: September, 2013 Examination

This is a exact UGC NET Examination Question Paper-1 Conducted on September 2013 . we have taken this exam question from the www.ntanet.nic.in. This paper solved by using Answer Key release by the UGC NET portal for exam preparation Purpose.

UGC NET Solved Question Paper-1- September, 2013
Que No. 1 to Que No. 30

1. The world population growth rate at a certain reference year was 3.5%. Assuming exponential growth of population, after how many years, the population of the world would have increased by a factor 16 ?
(A) ~ 80 years
(B) ~ 40 years
(C) ~ 160 years
(D) ~ 320 years
Answer: (A) ~ 80 years

2. Telephone is an example of………
(A) linear communication
(B) non-linear communication
(C) circular
(D) mechanised
Answer: (A) linear communication

3. Means of grapevine communication are…..
(A) formal
(B) informal
(C) critical
(D) corporate
Answer: (B) informal

4. Communication issues at the international level are addressed by……….
(A) ILO
(B) ITU
(C) UNDP
(D) UNESCO
Answer: (D) UNESCO

5. Referential framing used by TV audience connects media with…….
(A) reality
(B) falsity
(C) negativity
(D) passivity
Answer: (A) reality

6. The communicated knowledge in a classroom is considered as………
(A) non-pervasive treasure
(B) limited judgement
(C) autonomous virtue
(D) cultural capital
Answer: (D) ultural capital

7. Classroom communication is normally considered as………..
(A) effective
(B) affective
(C) cognitive
(D) non-selective
Answer: (C) cognitive

8. A person writes all the numbers from 0 to 99. The number of times digit 3 will be written is …….
(A) 18
(B) 19
(C) 20
(D) 21
Answer: (C)

9. Starting from point A, Ajit walks 14 metres towards west, he then turns to his right and walks 14 metres and then turns to his left and walks 10 metres. He again turns to his left and walks 14 metres and reaches to the point E. The shortest distance between A and E is
(A) 38
(B) 42
(C) 52
(D) 24
Answer: (D) 24

10. A, B, C, D, E and F are sitting around a round table. A is between E and F. E is opposite to D and C is not in either of the neighbouring seats of E. The person opposite to B is
(A) C
(B) D
(C) A
(D) F
Answer: (D) F

11. The missing term in the series 2, 7, 24, 77, ?, 723 is……
(A) 238
(B) 432
(C) 542
(D) 320
Answer: (A) 238

12. In certain city the Taxi charges comprise of a fixed charge and the charge of the distance travelled. A person paid ` 156 for a journey of 16 km and another person paid ` 204 for the journey of 24 km. The amount paid by a passenger who has travelled 30 km is
(A) 236
(B) 240
(C) 248
(D) 256
Answer: (B) 240

13. In certain code HEALTH is written as KHDOWK. The code of NORTH will be ———.
(A) QRUWK
(B) RQWUK
(C) RWQUK
(D) RWUKQ
Answer: (A) QRUWK

14. Yadav, Arjun, Rajesh and Kamal play cricket. Rajesh and Kamal play tennis but do not play football. Yadav does not play Badminton but play golf. Arjun does not play tennis. Kamal sometimes plays Badminton. Who does play only cricket ?
(A) Yadav
(B) Arjun
(C) Rajesh
(D) Kamal
Answer: (B) Arjun

15. A deductive argument can not be valid :
(A) If its premise / premises is/are true and its conclusion is true.
(B) If its premise / premises is /are true and its conclusion is false.
(C) If its premise / premises is/are false and its conclusion is false.
(D) If its premise / premises is / are false and its conclusion is true.
Answer: (B) If its premise / premises is /are true and its conclusion is false.

16. An analogical argument is strengthened by ……………….
(A) making the claim bolder while its premises remain unchanged.
(B) reducing the claim made on the basis of the premises affirmed.
(C) remaining the claim unchanged while the evidence in its support is found to exhibit greater frailty.
(D) None of the above.
Answer: (B) reducing the claim made on the basis of the premises affirmed.

17. If two propositions cannot both be false but may both be true, what is the relation between the two propositions ?
(A) Contrary
(B) Sub-contrary
(C) Sub-alternation
(D) Contradictory
Answer: (B) Sub-contrary

18. Given below are some codes of arrangements of three items in order of wider scope. Select the correct code.
(A) Garments, cloth and shirts
(B) Cloth, garments and shirts
(C) Shirts, garments and cloth
(D) Garments, shirts and cloth
Answer: (B) Cloth, garments and shirts

19. What is equivalent of the statement ‘All atheists are pessimists’ ?
(A) All non-pessimists are nonatheists.
(B) All non-atheists are nonpessimists.
(C) All pessimists are atheists.
(D) None of the above.
Answer: (A) All non-pessimists are nonatheists.

In the following table, trends in production of energy in India by primary sources are given. Study the table and answer Question Nos. 20 to 23 : (Production in peta Joules)

Year Coal & Lignite Crude Petroleum Natural Gas

 

Electricity (Hydro & Nuclear) Total

 

2006-07 7459 1423 1223 4763 14,868

 

2007-08 7926 1429 1248 4944 15,547
2008-09 8476 1403 1265 5133 16,277
2009-10 9137 1411 1830 4511 16,889
2010-11 9207 1579 2012 5059 17,857

20. In which year primary sources recorded the lowest growth in total production of energy ?
(A) 2007–08
(B) 2008–09
(C) 2009–10
(D) 2010–11
Answer: (C) 2009–10

22. Which one of the following primary sources of energy has recorded the highest growth in production in 2008–09 ?
(A) Coal & lignite
(B) Crude petroleum
(C) Natural gas
(D) Hydro & nuclear electricity
Answer: (A) Coal & lignite

23. In which year, production of hydro and nuclear electricity was almost double the production of crude petroleum and natural gas taken together ?
(A) 2006–07
(B) 2007–08
(C) 2008–09
(D) 2009–10
Answer: (C) 2008–09

24. The Internet ethical protocol is called …………
(A) net protocol
(B) netiquette
(C) net ethics
(D) net morality
Answer: (B) netiquette

25. Commercial messages on the net are identified as
(A) Net ads
(B) Internet commercials
(C) Webmercials
(D) Viral advertisements
Answer: (C) Webmercials

26. Manuel Castelle was the first to use the term ………….
(A) Internet society
(B) Electronic society
(C) Network society
(D) Telematic society
Answer: (C) Network society

27. GIF stands for ………….
(A) Global Information Format
(B) Graphics Information Format
(C) Graphics Interchange File
(D) Graphics Interchange Format
Answer: (D) Graphics Interchange Format

28. Which one of the following is not an Operating System ?
(A) IBM AIX
(B) Linux
(C) Sun Solaris
(D) Firefox
Answer: (D) Firefox

29. Which of the following is/are a minority institution(s) ?
1. Punjabi University, Patiala
2. Osmania University, Hyderabad
3. Kashmir University, Srinagar
4. St. Stephens College, Delhi

Select the correct answer from the code given below :

Codes :
(A) 1 and 2
(B) 2 and 4
(C) 2 only
(D) 4 only
Answer: (D) 4 only

30. Which of the following statements are correct about the National Advisory Council (NAC) ?
1. The National Advisory Council is a statutory body.
2. It is headed by the Prime Minister of India.
3. It facilitates constant interaction with the leaders of civil society.
4. It provides policy and legislative inputs to the Government of India.

Select the correct answer from the code given below :
Codes :
(A) 1, 2 and 3
(B) 2, 3 and 4
(C) 1, 3 and 4
(D) 3 and 4
Answer: (D) 3 and 4

Also Read


Join

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

code

You cannot copy content of this page