UGC NET Solved Question Paper-I: June, 2013 Examination

This is a exact UGC NET Examination Question Paper-1 Conducted on 2013 . we have taken this exam question from the www.ntanet.nic.in. This paper solved by using Answer Key release by the UGC NET portal for exam preparation Purpose.

UGC NET Solved Question Paper-1- June, 2013
Que No. 1 to Que No. 30
1. Choose the proper alternative given in the codes to replace the question mark
Bee-Honey, Cow-Milk, Teacher-?
(A) Intelligence
(B) Marks
(C) Lessons
(D) Wisdom
Answer: (D)

2. P is the father of R and S is the son of Q and T is the brother of P. If R is the sister of S, how is Q related to T
(A) Wife
(B) Sister-in-law
(C) Brother-in-law
(D) Daughter-in-law
Answer: (B)

3. A definition put forward to resolve a dispute by influencing attitudes or stirring emotions is called
(A) Lexical
(B) Persuasive
(C) Stipulative
(D) Precisions
Answer: (B)

4. Which of the codes given below contains only the correct statements?
Statements:
(i) Venn diagram is a clear method of notation.
(ii) Venn diagram is the most direct method of testing the validity of categorical syllogisms.
(iii) In Venn diagram method the premises and the conclusion of a categorical syllogism is diagrammed.
(iv) In Venn diagram method the three overlapping circles are drawn for testing a categorical syllogism.

Codes:
(A) (i), (ii) & (iii)
(B) (i), (ii) & (iv)
(C) (ii), (iii) & (iv)
(D) (i), (iii) & (iv)
Answer: (B)

5. Inductive reasoning presupposes
(A) Unity in human nature.
(B) Integrity in human nature.
(C) Uniformity in human nature.
(D) Harmony in human nature.
Answer: (C)

Read the table below and based on this table answer questions from 6 to 11:

Area under Major Horticulture Crops (in lakh hectares)

Year Fruits Vegetables Flowers Total Horticulture Area
2005-06 53 72 1 187
2006-07 56 75 1 194
2007-08 58 78 2 202
2008-09 61 79 2 207
2009-10 63 79 2 209

6. Which of the following two years have recorded the highest rate of increase in area under the total horticulture?
(A) 2005-06 & 2006-07
(B) 2006-07 & 2008-09
(C) 2007-08 & 2008-09
(D) 2006-07 & 2007-08
Answer: (D)

7. Shares of the area under flowers, vegetables and fruits in the area under total horticulture are respectively:
(A) 1, 38 and 30 percent
(B) 30, 38 and 1 perctent
(C) 38, 30 and 1 percent
(D) 35, 36 and 2 percent
Answer: (A)

8. Which of the following has recorded the highest rate of increase in area during 2005-06 to 2009-10?
(A) Fruits
(B) Vegetables
(C) Flowers
(D) Total horticulture
Answer: (C)

9. Find out the horticultural crops that have recorded an increase of area by around 10 percent from 2005-06 to 2009-10.
(A) Fruits
(B)Vegetables
(C) Flower
(D)Total horticulture
Answer: (B)

10. What has been the share of area under fruits, vegetables and flowers in the area under total horticulture in 2007-08?
(A) 53 percent
(B) 68 percent
(C) 79 percent
(D) 100 percent
Answer: (B)

11. In which year, area under fruits has recorded the highest rate of increase?
(A) 2006-07
(B) 2007-08
(C) 2008-09
(D) 2009-10
Answer: (A)

12. ‘www’ stands for——–
(A) work with web
(B) word wide web
(C) world wide web
(D) worth while web
Answer: (C)

13. A hard disk is divided into tracks which is further subdivided into
(A) Clusters
(B) Sectors
(C) Vectors
(D) Heads
Answer: (B)

14. A computer program that translates a program statement by statement into machine languages is called a/an ——-
(A) Compiler
(B) Simulator
(C) Translator
(D) Interpreter
Answer: (D)

15. A Gigabyte is equal to ——-
(A) 1024 Megabytes
(B) 1024 Kilobytes
(C) 1024 Terabytes
(D) 1024 Bytes
Answer: (A)

16. A Compiler is a software which converts
(A) characters to bits
(B) high level language to machine language
(C) machine language to high level language
(D) words to bits
Answer: (B)

17. Virtual memory is ———
(A) an extremely large main memory.
(B) an extremely large secondary memory.
(C) an illusion of extremely large main memory.
(D) a type of memory used in super computers.
Answer: (C)

18. The phrase “tragedy of commons” is in the context of
(A) tragic even related to damage caused by release of poisonous gases.
(B) tragic conditions of poor people.
(C) degradation of renewable free access resources.
(D) climate change.
Answer: (C)

19. Kyoto Protocol is related to
(A) Ozone depletion
(B) Hazardous waste
(C) Climate change
(D) Nuclear energy
Answer: (C)

20. Which of the following is a source of emissions leading to the eventual formation of surface ozone as a pollutant?
(A) Transport sector
(B) Refrigeration and Air-conditioning
(C) Wetlands
(D) Fertilizers
Answer: (A)

21. The smog in cities in Indian mainly consists of———-
(A) Oxides of sulphur
(B) Oxides of nitrogen and unburnt hydrocarbons
(C) Carbon monoxide and SPM
(D) Oxides of sulphur and ozone
Answer: (B)

22. Which of the following types of natural hazards have the highest potential to cause damage to humans?
(A) Earthquakes
(B) Forest fires
(C) Volcanic eruptions
(D) Droughts and Floods
Answer: (D)

23. The percentage share of renewable energy sources in the power production in India is around
(A) 2-3%
(B) 22-25%
(C) 10-12%
(D) < 1%
Answer: (C)

24. In which of the following categories the enrolment of students in higher education in 2010-11 was beyond the percentage of seats reserved?
(A) OBC students
(B) SC students
(C) ST students
(D) Women students
Answer: (A)

25. Which one of the following statements is not correct about the University Grants Commission (UGC)?
(A) It was established in 1956 by an Act of Parliament.
(B) It is tasked with promoting and coordinating higher education.
(C) It receives Plan and Non-Plan funds from the Central Government.
(D) It receives funds from State Governments in respect of State Universities.
Answer: (D)

26. Consider the statement which is followed by two arguments (I) and (II):
Statement: Should India switch over to a two party system?
Arguments
(I) Yes, it will lead to stability of Government.
(II) No, it will limit the choice of voters.

(A) Only argument (I) is strong.
(B) Only argument (II) is strong.
(C) Both the arguments are strong.
(D) Neither of the arguments is strong.
Answer: (C)

27. Consider the statement which is followed by two arguments (I) and (II):

Statement: Should persons with criminal background be banned from contesting elections?
Arguments: (I) Yes, it will decriminalize politics.
(II) No, it will encourage the ruling party to file frivolous cases against their political opponents.

(A) Only argument (I) is strong.
(B) Only argument (II) is strong.
(C) Both the arguments are strong.
(D) Neither of the arguments is strong.
Answer: (A)

28. Which of the following statement(s) is/are correct about a Judge of the Supreme Court of India?

1) A Judge of the Supreme Court is appointed by the President of India.
2) He holds office during the pleasure of the President.
3) He can be suspended, pending an inquiry.
4) He can be removed for proven misbehaviors or incapacity.

Select the correct answer from the codes given below:

Codes:
(A) 1,2 and 3
(B) 1,3 and 4
(C) 1 and 3
(D) 1 and 4
Answer: (D)

29. In the warrant of precedence, the Speaker of the Lok Sabha comes next only to
(A) The President
(B) The Vice-President
(C) The Prime Minister
(D) The Cabinet Ministers
Answer: (C)

30. The black-board can be utilized best by a teacher for
(A) Putting the matter of teaching in black and white
(B) Making the students attentive
(C) Writing the important and notable points
(D) Highlighting the teacher himself.
Answer: (C)

Also Read


Join us with Telegram Link: https://t.me/einfolib

By Admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.

*

code

You cannot copy content of this page